Stijlen Yoga

Yin Yoga – Hatha Mild – Hatha
Yoga Nidra

Bij de YogaHoeve worden verschillende stijlen yoga gegeven.

Yoga is voor iedereen, jong en oud. Je hoeft niet lenig te zijn om Yoga te doen.
Iedereen beleeft de les op z’n eigen manier en werkt vanuit zijn eigen kunnen.
Binnen een houding kan iedereen zijn eigen verdieping zoeken. Yoga is een reis naar binnen en is niet prestatiegericht.
Hoe onwillig je lichaam soms ook is; vanaf de eerste adem, de eerste beweging is het yoga wat je doet. En wat je doet is goed. 🙂

Het is belangrijk dat jij tijdens de yogales de ruimte voelt jezelf te zijn, te voelen wat jouw lichaam je vertelt en daar gericht aandacht aan te besteden.

Hieronder meer uitleg over de verschillende stijlen:

 

Yin Yoga

Yin Yoga doe je voornamelijk zittend of liggend op de mat in veilige, openende poses waardoor de botten van elkaar af bewegen. Dit in tegenstelling tot een actieve yogavorm waarin je je spieren voornamelijk aanspant. Door de Yin yogahoudingen wordt de fascia gestimuleerd.

Fascia is een bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het geeft ondersteuning aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan je lichaam. Door de Yin poses maak je dit bindweefsel sterker, laat je het beter doorstromen en wordt het elastischer. En dit zorgt voor extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam.

Yin Yoga nodigt je uit om inwaarts te keren en jezelf eens van wat dichterbij te bekijken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar dieper liggende sensaties en gevoelens. Het vraagt om moed en kwetsbaarheid.

Yin Yoga kan je helpen om de balans tussen inspanning en ontspanning terug te vinden. Daarnaast kunnen mensen met stug bindweefsel veel baat hebben bij deze yoga les. Door het diepe stretchen tijdens de asana’s, kan Yin Yoga je helpen om het bindweefsel beweeglijker te maken. Ook voor ieder ander die soepeler wil worden, is Yin Yoga een echte aanrader.  Tijdens de asana’s heb je de ruimte om gedachten en gevoelens te observeren. De wijsheid die je in deze ruimte vindt, kun je uiteindelijk weer mee de dag in nemen.

We voeren de yin houdingen uit op zachte dikkere matten voor extra comfort. Ook zijn er kussens, bolsters en dekens aanwezig.


Hatha Mild

Een lichtere variant van de Hatha lessen. Voor ieder niveau toegankelijk. Actief maar ook gericht op rust en ontspanning.
Enkele elementen vanuit de Dru yoga zijn geïntegreerd.

Dru Yoga, ook wel yoga van het hart genoemd is een zachte vorm van yoga waarbij wordt gewerkt met vloeiende bewegingen, de zogenaamde EBR’s (Energy Block Releases) de bekende yogahoudingen en natuurlijk een ontspanning aan het einde.

Dru Yoga helpt je om met plezier en vanuit je eigen kracht in het leven te staan. Door regelmatige beoefening zul je je vitaler, energieker en vrolijker voelen, houd je jezelf beter in balans en krijg je handvatten om je op een actieve manier te ontspannen.
Dru Yoga kenmerkt zich door vloeiende bewegingen, bewegingsreeksen en houdingen op muziek, of in een stilte, op een bijna meditatieve wijze.
De bewustwording en de kracht van de ademhaling, loopt als een rode draad door elke les heen.

Dru komt van “Druva” dat in het Sanskriet betekent: `het stille punt’. Druva is ook een andere naam voor de Poolster, de enige ster aan de hemel die stilstaat en waar de andere sterren omheen bewegen. Wij hebben zelf ook zo’n stil punt in ons … en hoe meer we in contact komen met dat punt, hoe meer we zelf ook rust en stilte ervaren, wat er ook om ons heen gebeurt.

Voordelen van DRU yoga

 • Meer energie
 • Mind & Body ontspannen zich
 • Lichaamsbewustzijn neemt toe
 • Emotioneel in balans
 • Meer zelfvertrouwen

Tijdens deze les kun je gebruik maken van de zachte dikkere matten voor een stukje extra comfort.


Hatha

Hatha Yoga is de meest actieve les die er bij de YogaHoeve wordt gegeven.
De Hatha les bij de YogaHoeve zijn in Sivananda stijl. Dit betekent dat inspanning en ontspanning elkaar afwisselen.
Een typische Hatha (sivananda) yogales omvat ademhalingsoefeningen (pranayama), de zonnegroet, circa 10 basishoudingen (asana’s) en een diepe eindontspanning (savasana).
Enige ervaring met yoga is voor deze les gewenst.

Voordelen Hatha Yoga 

 • Ontwikkel flexibiliteit en kracht
 • Optimaliseer je ademhaling
 • Meer energie
 • Minder automatische piloot
 • Betere focus
 • Meer zelfvertrouwen

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt bij de YogaHoeve gegeven in de vorm van een langere eindontspanning.
Deze stijl van yoga is een effectieve techniek voor diepteontspanning, die het mogelijk maakt om je in 15-30 minuten lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen.
Bij het beoefenen van Yoga Nidra lig je ontspannen op je mat en ‘pendelt’ je lichaam en geest heen en weer tussen ontspanning en halfslaap.
Met je innerlijke bewustzijn blijf je helder wakker. Hierdoor kun je lichamelijke en geesterlijke spanningen loslaten en blokkades doorbreken.
Yoga Nidra is een ontspanningstechniek die geschikt is voor iedereen.

Bij regelmatige beoefening zul je merken dat:

 • Beter gaat slapen
 • Minder stress ervaart
 • Beter kunt ontspannen
 • Meer energie krijgt
 • Een betere concentratie ontwikkelt
 • Minder angstig bent